Ebben az öt európai városban még decemberben is azt érezzük, nyaralunk

A Szent Péter-bazilika Rómában
A decemberhez közeledve egyre jobban elhalványulnak emlékeinkben a nyár képei. Szerencsére van pár európai ország a közelünkben, ahol a melegebb időnek köszönhetően gyorsan visszajön a nyári hangulat.

Tirana

Shutterstock / Edvin Rushitaj

Az albán főváros, mely decemberben is 15 fokos csúcshőmérsékletet mutat, híres színes építészetéről, beleértve az oszmán és a szovjet korszakból származó nevezetességeket. Tiranában szinte mindig süt a Nap Nap, így a tenger vize nem esik a 15 fokos átlaghőmérséklet alá a téli időszakban sem.

Róma

Shutterstock / S.Borisov

Róma az örök város, mint tudjuk. Ha télen enyhébb időre vágynánk, nincs is jobb választás, mint az olasz főváros, ahonnan kevesebb mint egy óra alatt el lehet jutni a tengerpartra is. Rengeteg szép helyi strand közül lehet választani, és a 21 Celsius-fokos átlaghőmérsékletű vízben még decemberben is meg lehet mártózni.

Athén

Shutterstock / Sven Hansche

A listán szereplő öt főváros közül itt jegyezték fel a legtöbb napsütötte napot: 2020-ban 268 ilyen volt, ami majdnem 75 százalékos arány. Érthető, ha a történelmi látnivalók és a görög romok mellett egy strandot is útba ejtünk. A maximális átlaghőmérséklet novemberben és decemberben 17 Celsius-fok, míg a víz melegebb, átlagos hőmérséklete 20 Celsius-fok

Lisszabon

Shutterstock / Rrrainbow

Portugália fővárosa és a környező Cascais régió egész évben napsütötte időjárást kínál: az átlagos hőmérséklet 17 Celsius-fok egészen az év végéig. Az évi 226 napsütéses nappal és az év végi 20 fokot megközelítő átlaghőmérséklettel Portugália tökéletes úti cél azok számára, akik szeretnének elmenekülni a sivár időjárás elől.

A maximális átlaghőmérséklet novemberben és decemberben 17 fok, a tengervíz átlagos hőmérséklete pedig 19 fok.

Valletta

Shutterstock / krivinis

A napfény szempontjából Málta apró fővárosa a legjobb választás. A tenger átlaghőmérséklete decemberig 20 fok körül mozog, így Málta ideális úti cél azok számára, akik egészen az újévig szeretnék élvezni a tengeri fürdőzést.

Máltán évente több mint 230 napsütéses nap van (63 százalékában süt a nap), és az átlagos maximális külső hőmérséklet 19 Celsius-fok novemberben és decemberben. A maximális hőmérséklet ebben az időszakban 19 fok, míg a tengervíz átlagos hőmérséklete 22 fok.

Nyitókép: Shutterstock / Pajor Pawel