Egy nyilvánvaló jele annak, hogy sokáig fogsz élni

Idős nő és férfi ül a székben és beszélget

Egy új tanulmány elvégzése során, melyet 4714 nőn végeztek el, egyértelműen megállapították, hogy van jele annak, ha valaki sokáig fog élni.

Azok a nők, akik képesek nagy intenzitású testmozgásra, azok tovább élnek és kisebb náluk a szívbetegségek, illetve egyéb súlyos betegségek kockázata.

A kutatás során 4714 nőn végeztek terheléses echokardiográfiás vizsgálatot, miközben a futópadon edzettek. Ez a vizsgálat egy olyan módszer, amely megmutatja, hogy mennyire működnek jól az erek és a szív.

A vizsgálat alatt arra kérték az alanyokat, hogy sétáljanak, vagy fussanak a futópadon, miközben apránként növelték az intenzitást egészen addig, amíg kimerültnek nem érezték magukat.

Egy olyan minősítési rendszert alkalmaztak, melyben a legmagasabb szintű fittség az 10 pontszám volt. A 10 pont azzal egyenértékű, mintha három emeletet gond nélkül, nagyon gyorsan, megállás nélkül valaki feltudna futni.

Azok a nők, akik 10 pontot értek el, jó fizikai teljesítőképességgel rendelkeztek, de azok, akik ennél kevesebbet értek el, gyenge fizikai teljesítőképességgel rendelkeztek.

Az eredmények azt mutatták, hogy a gyenge fizikai teljesítőképességű nőknél négyszer nagyobb volt a szívbetegségben való halálozás kockázata, mint a jó fizikai teljesítőképességűeknél.

A rossz mozgásképességű nőknél a rákos halálesetek száma kétszeres volt. Ezenkívül az egyéb okokból bekövetkező halálesetek száma ebben a csoportban négyszer nagyobb volt, mint a jó fizikai teljesítőképességűeké.

Dr. Jesús Peteiro, a tanulmány szerzője így fogalmazott:

„Mozogjatok annyit, amennyit csak tudtok. A fittség megvéd a bármilyen okból bekövetkező haláltól. A jó edzéskapacitás előre jelezte a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és más okok miatti halálozás alacsonyabb kockázatát."

A terheléses vizsgálat során a kutatók az alanyok szívének bal kamráját is figyelték és azt látták, hogy azok a résztvevők, akiknek a szívműködése a testmozgás során rossz volt, nagyobb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri betegségben.

„Azoknál a nőknél, akiknek a szíve normálisan működik testmozgás közben, nem valószínű, hogy szív- és érrendszeri betegségek várnak rájuk. Ha azonban a terhelhetőségük gyenge, akkor is fennáll náluk a rák vagy más betegségek kockázata. A legjobb forgatókönyv az, ha a szívünk normálisan teljesít a testmozgás során, és jó a terhelhetőségünk"

– mondta a tanulmány szerzője.

Nyitókép: Shutterstock