Aggasztó változás történik a Föld vízkörforgásában

Egy műholdról készített időjárási kép

Egy kutatás bizonyítékai alátámasztják, hogy az éghajlatváltozás erősen befolyásolja bolygónk vízkörforgását, mely következtében bizonyos területeken minden eddiginél nagyobb esőzésekre, máshol pedig pusztító szárazságra lehet számítani.

Kutatócsoportok mérései szerint a vízkörforgás súlyosan felgyorsult. Ez azt jelenti, hogy a jelentős éghajlatváltozás miatt az óceán felszínén nagyobb a párolgás, ami a tenger felső rétegét sósabbá teszi, valamint nedvességet juttat a légkörbe. Mindezek után a világ egyes részein megnövekedik a csapadékmennyiség, más tájakon pedig szinte semmilyen esőzés nem lesz.

„Ez a légkörben keringő nagyobb vízmennyiség magyarázatot adhat a csapadék növekedésére is, melyet egyes sarkvidéki területeken észlelünk, ahol az, hogy havazás helyett eső esik, felgyorsítja az olvadást"

— olvashatjuk egy szakértő szavait a ScienceAlert cikkében.

Fotó: Unsplash/Chris Gallagher

A Föld északi és déli pólusaihoz közeledve sokkal kevesebb olyan bója van, melyek a felszíni sótartalom mérésére szolgálnak, így a kutatóknak más módszereket kellett használniuk. A tanulmány munkálatai során olyan területeket vettek figyelembe, ahol a szél kevésbé fújt, ennek hatására a felszíni víz felmelegedett, de nem cserélt hőt az alatta lévő folyadékkal. Ez a jelenség ugyanis elősegíti, hogy a párolgás hatását műholdas mérésekkel megfigyeljék.

Végeredményként a tudósok megállapították, hogy a Föld vízkörforgása akár 7 százalékkal is felerősödhet. Ezek szerint a nedves területek átlagosan 7 százalékkal csapadékosabbá, a száraz területek pedig ugyanennyivel melegebbé és kopárabbá válhatnak. Ezt a műholdas adatok is alátámasztották.

A szerzők javaslata szerint a műholdas méréseket a jövőbeli óceánmodelleknek tartalmazniuk kell a pontosabb információk érdekében, valamint cselekedni kell a globális felmelegedés és környezetszennyezés ellen is annak érdekében, hogy a bolygó népessége elkerülje a pusztító szárazság, vagy a hatalmas csapadékmennyiség miatt bekövetkező károkat.

www.youtube.com

NASA | Earth's Water Cycle

Nyitókép: Shutterstock