Több mint 500 elhagyatott Disney-kastély áll ebben a szellemvárosban

Burj Al Babas, Törökország

Ha a Walt Disney World a legboldogabb hely a Földön, akkor a Burj Al Babas talán a legborzongatóbb. A Fekete-tenger mellett fekvő város tele van félig befejezett, teljesen elhagyatott minikastélyokkal − pontosan 587 darabbal. Mint a legtöbb szellemvárosban, itt sem ez volt az eredeti terv.

Eredetileg Burj Al Babas-t egy fényűző, impozáns városfejlesztésnek gondolták, amely a királyi élet látszatát nyújtja mindazoknak, akik hajlandóak 370 000 és 500 000 dollár (136 és 184 millió forint) közötti összeget kiadni a saját kis palotájukért. De akkor hogyan lett belőle lakatlan Hamupipőke kastélyok hátborzongató sokasága?

​Ki építette a Burj Al Babast?

A Burj Al Babas-t a Sarot Properties Group luxusfejlesztő cég építette, amely már korábban is sikeresen tervezett és épített két termálvizes szállodát a környéken. Ez a város volt a következő lépésük: a Fekete-tengerre néző, európai ihletésű kastélyok gyűjteménye gazdag arabok számára. Akit nem érdekelt Dél-Franciaország vagy Spanyolország északkeleti csücske, az a buja török erdőre néző, gótikus stílusú tetőteraszokon élvezhette a mediterrán éghajlatot. Arról nem is beszélve, hogy a kis királyság helyének volt egy további vonzereje is. A római kori Mudurnu fürdővárosban található, minden egyes villa padlófűtéssel és minden szinten jakuzzival büszkélkedhetne. A Burj Al Babas víziója még jelenlegi állapotában is nyilvánvaló: európai luxus a Közel-Keleten.

​Miért elhagyatott a Disney kastélyfalu?

Az építkezés 2014-ben kezdődött, és várhatóan négy évig tartott volna, azonban ugyanezen időn belül a fejlesztők csődöt jelentettek. Ahogy a város építése elkezdődött, a helyiek felháborodtak mind az otthonok esztétikáján, mind a fejlesztők üzleti gyakorlatán. A helyi hírek szerint sokakat frusztrált, hogy a kastélyok nem hasonlítanak semmihez a környéken, különösen a történelmi oszmán stílusú kúriákhoz. A fejlesztők ellen indított perben azt is állították, hogy a cég fákat pusztított el és károsította a környezetet. A török gazdaság aztán a projekt megkezdése utáni években nehézségekbe ütközött, és a fejlesztők hamarosan 27 millió dolláros adósságot halmoztak fel. A rossz döntések és a rossz időzítés kombinációja miatt az építkezést leállították.

​Vajon elkészül valaha a Burj Al Babas?

Amikor a befektetők és a vásárlók 2019-ben kivonták a pénzüket a 200 millió dolláros projektből, a Sarot Group a The New York Times beszámolója szerint még mindig biztos volt abban, hogy ez csak egy bukkanó, és a projekt be fog fejeződni. Persze a világjárvány hamarosan megváltoztatta az életet, és a projekt félbemaradt. Bár nem kizárt, hogy a projekt valaha folytatódhat, ez jelenleg elég valószínűtlennek tűnik.

​Lehet-e élni a Burj Al Babasban?

A kastélyokkal tarkított völgy egyelőre üres. Mivel sok villát kezdtek építeni egyszerre, de egyet sem fejeztek be, a városka továbbra is lakhatatlan. A szürke tetős környék messziről úgy néz ki, mintha egy Disney-filmből − talán a Szépség és a Szörnyetegből − lépett volna elő, de ha jobban megnézzük, Burj Al Babas hátborzongató posztapokaliptikus hangulatot áraszt a félig kész kastélyok soraival, a foltos tereprendezéssel és az élet nulla jelével. Az üres falu olyan, mint egy háború által feldúlt, csillogó város.

​Meglátogathatod a Burj Al Babas-t?

Bár a városban nem élhetsz, joggal merülhet fel a kérdés, hogy meglátogathatod-e. Bár a hivatalos válasz az, hogy nem − nem találsz jegypénztárat vagy vattacukrot −, ez nem akadályozta meg a turistákat abban, hogy a félig befejezett ambíciók tornyos temetőjében kanyarogjanak.

abandoned #travel #turkey The Burj al Babas or better known as the Abandoned Disney Castles were even better than we ...

Sneaking into the ABANDONED CASTLES Turkey Burj Al Babas
Odajutni és bejutni nem a legkönnyebb feladat

− mondta Ilke Opperman, egy utazási vlogger egy videóban, amelyben meglátogatta a fejlesztést.

Elmagyarázza, hogy néhány korábbi felfedező a közeli erdőn keresztül osont be a környékre, bár ez a lehetőség a tél közepén a méteres hó miatt nem volt kivitelezhető számára.

Szerencsére egy szolgálatban lévő őr beengedte őket, bár a jövőbeni utazók ne számítsanak arra, hogy ez normális.

Mindenhol építőanyagok vannak, nem véletlenül nem engedik be az embereket. Ha itt járnánk, vigyázzunk, hova lépünk, mert ez egy építkezés, nyitott vezetékekkel

− mondja Opperman a videóban.

Forrás: Architectural Digest

Nyitókép: Shutterstock