100 éve elveszett Klimt-portrét árvereznek el

Gustav Klimt Fräulein Lieser portréja (Portrait for Fräulein Lieser) című festménye
Bécsben kerül árverésre Gustav Klimt utolsó, közel 100 éve elveszettnek hitt portréja, melyről eddig csak egy 1925-ben készült fekete-fehér fotó volt ismert.

Gustav Klimt 1917-es, Fräulein Lieser portréja (Portrait for Fräulein Lieser) című festménye majdnem egy évszázadra elveszett, ez idő alatt pedig azt csak egy fekete-fehér fotóról ismerhettük meg.

A portré holléte 1925 óta rejtély, amikor is az egyetlen fénykép készült, amely megörökítette a létezését. Most, egy évszázaddal később újra előkerült, és a bécsi Im Kinsky aukciósház árverésére kerül, amelynek becsült értéke 30-50 millió euró (11,5-19 milliárd forint).

A Klimt életének utolsó éveiben festett portré alanyának kilétéről viták folynak, de az biztos, hogy a gazdag, felsőbb osztálybeli zsidó iparmágnásokból álló Lieser család tagja volt. A művet feltehetőleg 1917 májusában kezdték el festeni és még részben befejezetlenül találták meg Klimt műtermében, amikor a művész 1918-ban agyvérzésben meghalt. A kép ezt követően került a Lieser családhoz.

„Hihetetlenül jó állapotban van, szinte makulátlan eredeti állapotban”

– mondta el Claudia Mörth-Gasser, az aukciósház modern művészetekért felelős vezetője a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár tulajdonában lévő, 1925-ös fénykép a festményről megjegyzi, hogy a kép akkor még a Lieser család tulajdonában volt. Ma már ismert, hogy a mű feladójának családja az 1960-as években jogszerűen szerezte meg a festményt, de annak mozgása az 1925 és 1960 közötti évtizedekben, valamint a tulajdonosváltás körülményei ismeretlenek.

A festmény múltját kutató Ernst Ploil műtárgyjogi szakértő szerint nem találtak bizonyítékot arra, hogy a művet a náci uralom alatt kifosztották vagy illegálisan elkobozták volna, és a Lieser család sem tett semmilyen igényt.

A művet mind a bizományba adó, mind a Lieser család törvényes leszármazottai nevében értékesítik, a nácik által elkobzott művészetről szóló washingtoni elvekkel összhangban, amelyeket 1998-ban hoztak létre az elrabolt műkincsek azonosításának és visszaszolgáltatásának támogatására.

Klimt jellegzetes szecessziós stílusa meghatározta a fin-de-siècle osztrák avantgárdját, és legismertebb művei közé tartoznak a női portrék. Jelenlegi, 109 millió dolláros aukciós rekordját 2023 júniusában érte el a londoni Sotheby's a Hölgy legyezővel című festményéért, amely ugyanebben az évben (1917-18) készült. Adele Bloch-Bauer II. portréja (1912) 2006-ban 88 millió dollárért kelt el a Christie's New York-i árverésén az Artnet áradatbázisa szerint.

Mielőtt a Fräulein Lieser portréja 2024. április 24-én a The Gustav Klimt Sale részeként árverésre kerül, a mű nemzetközi útjára indul, Svájcba, Németországba, az Egyesült Királyságba és Hongkongba.