Miért élvezik egyesek nézni, ahogyan mások esznek?

Evés közben magát videózó nő, a Mukbang jelensége
Az évek során elég sok ellentmondásos internetes videó trend alakult ki. Emberek sokasága nézi, ahogy más emberek órákon keresztül esznek. Mi ez a jelenség, és miért élvezzük nézni, ahogy mások esznek?

Az úgynevezett Mukbang-videók Dél-Koreából származnak, ahol a kifejezés evős show-t jelent. Egy tipikus Mukbang- videóban a házigazda nagy mennyiségű ételt eszik, miközben kommentálja az élményt és az étel ízét. Néha ezek a videók tanulságosak lehetnek (pl. a házigazda megismerteti a nézőket az országuk néhány helyi finomságával), néha pedig inkább arról szólnak, hogy az étel ízletes-e vagy sem.

Ha rákeresünk a YouTube-on a Mukbang kifejezésre, több mint 100 000 olyan videót kapunk, amelyekben emberek nagy mennyiségben esznek különböző ételeket, és némelyik több mint 500 millió megtekintéssel rendelkezik. Hatalmas sikerük ellenére a Mukbang-videókat kritika is érte, például az egészségtelen étkezési szokások vagy az élelmiszerpazarlás népszerűsítése miatt, olvasható a Psychology Today cikkében.

Hasznosak vagy károsak?

Mit mutattak ki tehát a tudományos vizsgálatok a Mukbang-videók nézésének pszichológiájáról? A Culture, Medicine, and Psychiatry című tudományos folyóiratban nemrégiben megjelent egyik tanulmány kimutatta, hogy a Mukbang-videóknak hasznos és bántó pszichológiai következményei is lehetnek a nézők számára.

A tudósok a Mukbang-videók nézésével kapcsolatos YouTube-kommentárok és Reddit-bejegyzések kvalitatív elemzését végezték el. A kommentelők egy része számára a videók pozitív hatással voltak, és segítettek a falásrohamok megelőzésében, valamint csökkentették a magányosság érzését is. Az együtt étkezés gyakran közösségi élmény, és ha valaki magányosnak érzi magát, mert egyedül kell ennie, akkor a Mukbang-videók megtekintése olyan közösségi érzést adhat neki az asztalnál, ami egyébként hiányozna neki.

Más nézők számára azonban a Mukbang-videók megtekintésének negatív hatásai is lehetnek. Például korlátozhatja az evést, ha valaki ennyit eszik, vagy a Mukbang-videó házigazdájának példáját követve visszaesést okozhat a túlevésben.

Az egészségtelen étkezési viselkedést bemutató Mukbang-videók több megtekintést kapnak

Egy másik, nemrégiben készült tanulmány azt elemezte, hogy mi határozza meg egy Mukbang videó sikerét. A tudósok megállapították, hogy a túlevést bemutató videókat lényegesen gyakrabban nézték meg, mint a túlevést nem tartalmazókat. Továbbá azokat a videókat, amelyek nagy mennyiségű étel elfogyasztását mutatták be egy időkorláton belül, gyakrabban nézték meg, mint az időkorlát nélküli videókat.

A kutatók azt találták, hogy a legerősebb hatás a rendkívül fűszeres vagy irritáló ételek fogyasztásánál volt megfigyelhető. Itt négyszeres növekedést figyeltek meg a nézettségben az ilyen tartalmat nem mutató videókhoz képest. Összességében tehát úgy tűnik, hogy a nézők élvezik a Mukbang-videókat, amelyek meglehetősen egészségtelen étkezési viselkedést mutatnak.

A problémás Mukbang-nézés összefügg a magányossággal

Egy harmadik, nemrégiben készült tanulmány a problémás Mukbang-nézést vizsgálta, például azt, ha az emberek annyi időt töltenek Mukbang-videók nézésével, hogy az már kezd hasonlítani a függőséghez. Ebben a tanulmányban a tudósok 604 török Mukbang-rajongót kértek meg arra, hogy töltsenek ki egy Mukbang-függőségi skálát és több más kérdőívet.

A résztvevők két százaléka jelezte, hogy minden nap négy órán keresztül vagy annál többet nézi a Mukbang-videókat.

A tudósok megállapították, hogy a problémás Mukbang-nézés összefüggött a problémás YouTube-nézéssel általában és különösen a magányossággal. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Mukbang-videók túlzott nézése diszfunkcionális megküzdési mechanizmus lehet egyes embereknél, akik magányosnak érzik magukat, és szeretnének másokkal együtt enni.

Nyitókép: Shutterstock